Що було раніше: курка чи яйце?

Група британських вчених знайшла відповідь на стародавню філософську загадку: «що було раніше, яйце чи курка?».

Суперкомп’ютер HECToR у Шотландії допоміг науковцям довести, що сформуватися поза куркою яйце б не змогло.

Науковці з університету Шеффілда і університету Уорвіка виявили, що формування шкаралупи курячого яйця залежить від білка, який є тільки в курячих яєчниках. Це означає, що сформуватися поза куркою яйце не змогло б за жодних обставин.

Формування яйця вченим вдалося ретельно дослідити за допомогою суперкомп’ютера HECToR, розташованого в університеті Единбургу.

Комп’ютер допоміг з’ясувати, що білок під назвою ovocledidin-17 діє як каталізатор для прискорення розвитку шкаралупи. Саме завдяки цьому білку починається кристалізація, рання стадія створення шкаралупи. Міцна шкаралупа необхідна для збереження жовтка і захисних рідин, поки курча розвивається.

«Вчені з давніх часів підозрювали, що першим було яйце, проте тепер нашій групі вдалося надати доказ того, що насправді першою була курка», — розповів доктор Колін Фріман з університету Шеффілда.

А професор Джон Хардінг з того ж університету додав, що хоча зрозуміти, як формується шкарлупка, було цікаво само по собі, розуміння цього процесу може допомогти у створенні нових матеріалів.

Історія питання: Від Аристотеля до Дарвіна

Першим проблему «яйце чи курка» (або, точніше, «яйце або птах» ) підняв Аристотель. Він вважав, що курка і яйце з’явилися одночасно.

Більше 2 тисяч років тому Аристотель міркував таким чином : яйце не могло бути першим, щоб дати початок курці, бо саме повинно бути знесене нею, і не може бути першою курка, так як сама з’явилася з яйця — значить , вони з’явилися одночасно.

Пізніше цю проблему широко обговорювали філософи Стародавньої Греції, в тому числі Плутарх, який і сформулював питання в звичному для нас варіанті — «яйце чи курка». Активно займалися цією проблемою і середньовічні схоласти, які взяли в основу своєї філософії вчення Арістотеля, причому приходили до куди більш складним висновків, ніж просте прочитання Біблії, з якого начебто випливає первинність курки.

З точки зору теорії Дарвіна, першим було яйце. Так як яйце є найбільшою клітиною, а світ, за Дарвіном, виник з найдрібніших клітин.

Філософський погляд на яйце

У свою чергу, щоб отримати відповідь, сучасні філософи постаралися знайти логічну помилку в питанні. Перша ідея полягає у тому, що самі поняття «яйце» і «курка» мають нечіткий обсяг, і в природі можуть існувати об’єкти, про які не можна чітко сказати, входять вони чи не входять до поняття «яйця» або «курки». Є різні види яєць, від ікринок до яйцеклітин, які одні люди можуть віднести до поняття «яйце», а інші ні. У процесі еволюції існувало безліч проміжних форм птахів, про які не можна однозначно сказати, курка це чи ні. До курки була проміжна форма птиці, яка теж несла яйця, і в якийсь момент дану птицю стали називати куркою, а її яйця — курячими.

Інший підхід передбачає , що існує суворе рішення парадоксу — чітка грань між «куркою» і «некуркою». У цьому випадку рішення парадоксу залежить від точного визначення того, що є «курячим яйцем». Якщо це — «яйце, яке знесла курка» , то спочатку була курка, а якщо «яйце, з якого вилупиться курка» — то першим було яйце.

Гарне рішення запропонував британський філософ Спенсер у XIX столітті: “Курка — лише спосіб, яким одне яйце виробляє інше яйце” — усунувши, таким чином, один з об’єктів загадки.

0

Автор публікації

Офлайн 3 години

Уляна Данилівна

0
Коментарі: 5Публікації: 798Реєстрація: 29-04-2019

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Генерація паролю